RESEPI PENGAT LABU.

RESEPI PENGAT LABU.
Google Image
Pengat labu juga merupakan makanan yang popular di kalangan masyarakat melayu kita. Seringkali kita mendengar masakan labu ini dikaitkan dengan kenduri arwah. Tetapi sekarang labu apabila dijadikan pengat amat sedap sekali. Ini adalah masakan orang-orang lama dahulu.

BAHAN-BAHANNYA:
1/2 biji labu
500 ml santan
150 g gula merah
2 sudu besar gula pasir
Sedikit garam
2 helai daun pandan

CARA-CARA MEMBUAT PENGAT LABU:
Masukkan labu, santan, air, gula melaka yang sudah dicairkan dengan air dan daun pandan kedalam periuk yang sedang besarnya..
Dengan api yang sederhana kecil, rebus labu hingga empuk dan masukkan garam secukup rasa
Selalu di kacau2 agar santan tidak berketul.
Kacau sehingga masak dan mendidih.
Setelah masak padamkan api dan sedia untuk dihidang.
Pengat labu terbaik yang sedap telah anda buat. Hehehe...


Selamat Mencuba.


Written by

Menyediakan pelbagai jenis resepi-resepi yang sedap dan lazat. Semuanya adalah percuma untuk anda semua yang meminati resepi masakan.

0 comments:

Post a Comment

Gallery

 

© 2013 RESEPI. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top