RESEPI TOM YAM AYAM.

Resepi Tom Yam Ayam.
RESEPI TOM YAM AYAM.

Bahan-bahan untuk membuat tom yam ayam.

Setengah atau seekor ayam yang telah dipotong kecil.
1 batang karot @ cendawan yang di potong bulat-bulat.
2 biji bawang besar yang telah dihiris.
3 biji bawang putih.
2 biji cili api yang telah diketuk.
2 batang serai yang telah diketuk-ketuk.
2 biji limau nipis/kasturi. (bergantung kepada anda)
2 helai limau purut.
1 kiub perencah tom yam knorr.
3 cawan air.
Garam dan serbuk perasa.
Minyak untuk menumis.

Cara-cara membuat tom yam ayam.

Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan merah hingga perang dan berbau wangi.
Masukkan ayam ke dalam kuali dan kacaukannya hingga separuh masak.
Masukkan air sehingga mendidih dan kemudiannya masukkan serai, daun limau dan bawang besar.
Kemudian masukkan kiub tomyam knorr dan perahkan limau serta cili api.
Masukkan daun limau purut serta garam dan serbuk perasa.
Biarkan mendidih sehingga masak sepenuhnya.
Biarkan sejuk dan cuba anda rasa kenikmatan tom yam ayam yang anda buat sendiri.

Written by

Menyediakan pelbagai jenis resepi-resepi yang sedap dan lazat. Semuanya adalah percuma untuk anda semua yang meminati resepi masakan.

13 comments:

  1. Thanks for this incredible recipe..I totally love this..simple but delicious

    ReplyDelete
  2. sedapnya. saya suka tomyam. tapi suka makan je. buat tak tahu.. hehe

    [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

    ReplyDelete
  3. Esok nk buat la family nk dtg hehe :)

    ReplyDelete
  4. Esok nk buat la family nk dtg hehe :)

    ReplyDelete
  5. Nanti nak cuba lahh terima kasih kak... resepi akak je tk guna perencah tomyam ( sy pun tkde perencah tomyam ni)

    ReplyDelete
  6. Nanti nak cuba lahh terima kasih kak... resepi akak je tk guna perencah tomyam ( sy pun tkde perencah tomyam ni)

    ReplyDelete
  7. Nak cuba resepi ini. Terima kasih.

    ReplyDelete

Gallery

 

© 2013 RESEPI. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top