RESEPI ROTI JALA.

RESEPI ROTI JALA.
Resepi Tradisional, Resepi Roti Jala, Resepi Roti
RESEPI ROTI JALA.
Assalamualaikum dan selamat pagi. Pagi nie kita akan cuba membuat resepi roti jala. Jika ikut resepi nie inshaAllah roti jala akan sentiasa lembut dan sedap hingga ke malam. Kebanyakan roti jala yang kita beli tidak kekal lama lembutnya kerana ia akan mudah keras. Resepi roti jala di bawah ini akan menjadikan roti jala anda akan kekal lembut sehingga malam. Mari kita baca resepinya di bawah.

Bahan-bahan roti jala:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara membuat roti jala:

Pertama sekali ambil semua bahan-bahan diatas dan blendkan hingga sebati. 
Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. 
Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala 
Sebaik-baiknya gunakan kuali non stick supaya tidak melekat. 
Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. 
Kalau dah masak terus di angkat dan digulung.
Bila dah siap bolehlah dimakan dengan apa-apa kuah pun. saya paling suka cecah dengan kuah kari ayam.
Setelah siap boleh lah dihidangkan bersama keluarga anda ataupun kepada tetamu anda.

Written by

Menyediakan pelbagai jenis resepi-resepi yang sedap dan lazat. Semuanya adalah percuma untuk anda semua yang meminati resepi masakan.

0 comments:

Post a Comment

Gallery

 

© 2013 RESEPI. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top