Google Image
Kalau di Melaka masakan asam pedas memang menjadi antara menu popular di sana. Disini dikongsikan resepi asam pedas yang dicampurkan dengan ikan pari.
BAHAN-BAHANNYA:
- Ikan pari bersaiz sederhana
- 7 @ 8 batang bendir
- 20 gm cili kering dikisar terlebih dahulu
- 15 gm asam jawa
- 30 ml minyak masak
- 5 biji bawang putih ditumbuk tapi jangan terlalu lumat
- 5 biji bawang merah ditumbuk tapi jangan terlalu lumat
- 1 1/2 cm kunyit hidup ditumbuk sehingga lumat
- 1 batang serai dititik terlebih dahulu
- 2 kuntum bunga kantan dibelah 2
- 4 helai daun kesum
- 250 ml air
- Garam
CARA-CARA MEMASAKNYA:
- Rendamkan ikan pari tersebut ke dalam air asam jawa.
- Tumis bawang putih dan merah sehingga naik baunya. Setelah itu masukkan cili kering yang dikisar dan tumis sehingga masak. Kemudian masukkan kunyit hidup.
- Masukkan ikan pari dan masukkan juga air asam jawa rendaman ikan tadi dan biarkan mendidih.
- Setelah mendidih barulah masukkan bunga kantan, daun kesum dan bendir.
- Akhir sekali masukkan garam mengikut citarasa anda.
- Hidangan ikan pari asam pedas telah siap untuk dihidangkan bersama keluarga.
Selamat Mencuba.
0 comments:
Post a Comment