RESEPI CUP CAKE COKLAT.

RESEPI KEK CAWAN COKLAT.
Google Image

Cup cake atau kek cawan memang menjadi salah satu kek yang popular di Malaysia dan salah satunya ialah cup cake coklat. Pelbagai bentuk jenis dan rasa cup cake di buat. Malah jika anda membuatnya untuk hari raya sudah pastinya cup cake ini akan cepat habis. Di bawah ini disediakan resepi cup cake coklat.

BAHAN-BAHANNYA.
  • 250 gm mentega
  • 250 gm tepung naik sendiri
  • 100 gm gula perang
  • 5 biji telur
  • 2 sudu coklat Emulco
  • 1 sudu esin vanilla
  • Cup untuk diletakkan adunan
CARA-CARA MEMBUATNYA.
  • Ambil mentega dan telur pukulkannya sehingga kembang 
  • Kemudian masukkan telur. Pukul sekali lagi hingga serata dan adunan menjadi kembang.
  • Perlahan-lahan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Pukul lagi sehingga semuanya serata.
  • Kemudian anda boleh masukkan coklat emulco. Pukul lagi hingga coklat itu sebati dengan adunan.
  • Akhir sekali masukkan adunan tadi ke dalam cup dan bakar dalam ketuhar anda.
  • Bakar selama 20 minit dan suhu lebih kurang 150 - 16 darjah Celcius.
  • Setelah masak keluarkan dan sejukkan.
  • Cup cake coklat anda telah pun siap untuk di hidangkan bersama keluarga dan kawan-kawan.
Selamat Mencuba.

Written by

Menyediakan pelbagai jenis resepi-resepi yang sedap dan lazat. Semuanya adalah percuma untuk anda semua yang meminati resepi masakan.

0 comments:

Post a Comment

Gallery

 

© 2013 RESEPI. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top