RESEPI MASHED POTATO @ KENTANG PUTAR.

Resepi, Kentang Putar
RESEPI MASHED POTATO @ KENTANG PUTAR.
Disini admin akan menunjukkan cara-cara membuat resepi mashed potato atau juga dikenali sebangai resepi kentang putar. Mashed potato nie adalah popular juga di KFC.

Bahan-bahan untuk membuat mashed potato.

1. 8 @ 10 biji kentang yang telah dikupas kulitnya dan dipotong 2.
2. Butter sebanyak 250 gram.
3. Susu segar (1 kotak kecil sahaja).
4. Serbuk lada sulah.
5. Serbuk lada hitam yang telah ditumbuk halus.

Cara-cara membuat Mashed Potato.

1. Ambil kentang tadi yang telah dikupas. Potong kentang tersebut dengan saiz yang sama, jangan potong dengan tidak mengikut saiz yang sama.
2. Rebus kentang tersebut ke dalam periuk dan paras airnya hendaklah menutupi semua kentang-kentang tersebut.
3. Rebuskan kentang tersebut selama 20 hingga 30 minit.
4. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan.
5. Masukkan butter ke dalam kentang dan gaulkannya sehingga lenyek.
6. Selepas itu barulah masukkan lada sulah dan lada hitam. Jika anda menyukai pedas anda bolehlah menambah lagi ramuan ini.
7. Tuangkan susu segar tadi sambil mengacau ramuan tersebut secara perlahan-lahan dan lenyekkannya. (fungsi susu segar ini akan membuatkant mashed potato rasa berlemak dan gebu)

Bahan-bahan Untuk Resepi Sos (Gravy) Mashed Potato @Kentang Putar:

1 labu bawang besar yang telah ditumbuk
2 ulas bawang putih yang telah ditumbuk juga.
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air panas.
2 kiub ayam (admin gunakan kiub ayam knorr).
Serbuk lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air.

Cara-Cara Membuat Sos (Gravy) Mashed Potato @ Kentang Putar.

1. Tumiskan bawang, sebelum itu hendaklah cairkan dahulu butter di dalam kuali. Sesudah butter cair barulah masukkan bawang dan tumiskannya.
2. Masukkan tepung jagung dan tumiskannya hinggalah tepung tersebut menjadi warna coklat @ warna gravy.
3. Selepas itu masukkan air dan kacau hingga semuanya sebati.
4. Masukkan kiub ayam knorr, lada hitam dan lada sulah. (Lada sulah dan lada hitam hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit mengikut citarasa anda).
5. Masukkan air. (kuantiti air mengikut kepekatan kuahnya, jika terlalu pekat anda boleh menambahkan air lagi).
6. Akhir sekali kacau ramuan tersebut sehingga rata dan tutup api. Anda boleh juga memasukkan sos (Gravy) Mashed Potato @ Kentang Putar ke dalam blender jika sosnya berketul-ketul.
7. Anda sudah pun menyiapkan Sos (Gravy) Mashed Potato @ Kentang Putar.
8. Bersiap sedia untuk di makan.



Written by

Menyediakan pelbagai jenis resepi-resepi yang sedap dan lazat. Semuanya adalah percuma untuk anda semua yang meminati resepi masakan.

0 comments:

Post a Comment

Gallery

 

© 2013 RESEPI. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top