RESEPI KUIH PUTU KACANG.

RESEPI KUIH PUTU KACANG.

Google Image

Kali ini resepi oh resepi ingin berkongsi dengan anda semua mengenai resepi kuih putu kacang. Kuih putu kacang ini memang sedap dan lazat. Kuih putu kacang ini dapat kita lihat semasa musim perayaan seperti hari raya. Marilah kita sama-sama membuat berpandukan resepi kuih putu kacang di bawah ini.

BAHAN_BAHANNYA:
Air gula yang telah dipekatkan sebanyak 2 cawan gula
2 cawan tepung kacang hijau
1 cawan air 
Untuk membuat tepung kacang hijau anda haruslah membuang kulitnya terlebih dahulu dan selepas itu dan gorengkannya tanpa minyak bersama tepung gandum.


CARA-CARA MEMBUAT KUIH PUTU KACANG:
Masukkan tepung kacang hijau dan air gula ke dalam mangkuk.
Gaulkan kedua-duanya sehingga anda boleh mengepalnya dan tidak mudah pecah.
Kemudian anda masukkan ke dalam acuannya dan tekan sehingga padat.
Terlebih dahulu acuan tersebut hendaklah diembunkan dahulu sebelum dituangkan adunan kerana ini akan menyenangkan kuih anda dari acuan tersebut.
Buangkan lebihan adunan tersebut di atas acuan tersebut dan ratakannnya.
Setelah benar-benar padat keluarkan dengan cara mengetuk perlahan-lahan acuan tadi.
Akhir sekali setelah dikeluarkan anda haruslah menjemurnya sehingga kering.
Hidangan kuih putu kacang anda telah pun siap.
Senang kan?

Selamat Mencuba

Written by

Menyediakan pelbagai jenis resepi-resepi yang sedap dan lazat. Semuanya adalah percuma untuk anda semua yang meminati resepi masakan.

0 comments:

Post a Comment

Gallery

 

© 2013 RESEPI. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top