Ramai penggemar lala terutama apabila berkunjung ke restoran seafood. Masakan paling popular bagi lala ini salah satu darinya ialah lala masak masam manis.
Dibawah ini adalah cara-cara membuat lala masak masam manis.
BAHAN-BAHANNYA:
200gm lala
4 sudu sos tiram
4 sudu sos cili
4 ulas bawang putih yang dikisar
1 biji limau nipis (ambil jusnya sahaja)
1 sudu sos plum
50gm nenas
50gm timun
1 biji bawang besar yang dihiris
1 biji cili benggala merah yang dihiris halus
Garam
CARA-CARA MEMASAKNYA:
Masukkan timun, nenas, bawang besar dan cili benggala merah dan biarkan seketika.
Selepas itu masukkan lala, sos cili, sos tiram, sos plum dan jus limau nipis.
Masukkan garam mengikut citarasa anda.
Lala akan terbuka apabila masak.
Setelah masak dan boleh lah dihidangkan bersama keluarga anda.
)
0 comments:
Post a Comment