Google Image
RESEPI LONTONG.
Ramai penggemar lontong nie sebenarnya. Apa kata anda cuba sendiri membuatnya di rumah. Di sini admin ingin berkongsi kepada anda semua cara-cara membuat lontong.
BAHAN-BAHAN.
- 500 gm beras yang telah direndam selama lebih kurang 12 jam.
- 10 helai daun pisang batu.
- 20 batang lidi pencucuk.
CARA-CARA MEMBUAT :
- Anda masukkan beras yang telah direndam tadi ke dalam daun pisang yang telah di gulung.
- Ikat kedua-dua hujung daun tadi menggunakan lidi.
- Rebus sehingga masak anggaran 4 ke 5 jam.
CARA-CARA MEMBUAT KUAH LODEH.
BAHAN-BAHAN.
- 3 biji bawang besar
- 5 sudu minyak masak
- 5 gm belacan
- 20 gm cili api
- 4 batang serai yang telah di ketuk
- 50 gm kacang panjang
- 50 gm pucuk
- 50 gm soo hon
- 2 biji cili merah
- 1 batang karrot merah
- 100 gm kubis bulat
- 100 gm udang kecil
- 500 ml air
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 kg santan
- 1 bungkus tempe
- 2 keping tauhu dipotong dan di goreng dahulu
- Garam dan serbuk perasa
- Blender belacan, kunyit, cili api dan bawang merah serentak.
- Setelah hancur tumiskan nya hingga naik bau wanginya.
- Masukkan udang dan air. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan semua jenis-jenis sayuran yang kita sediakan tadi termasuk temper dan tauhu sekali.
- Setelah semua dimasukkan akhir sekali anda boleh la masukkan santan.
- Setelah semuanya selesai barulah anda masukkan garam dan bahan perasa mengikut citarasa anda sendiri.
- Jika anda ingin menambahkan kelazatan lagi boleh lah anda masukkan telur yang telah di rebus.
- Lontong telah siap dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment