RESEPI RENDANG AYAM.
Setiap kali menjelang raya boleh dikatakan rendang ayam ataupun daging adalah merupakan menu yang paling utama hampir semua rumah.
Di bawah ini adalah resepi rendang ayam yang sedap dan lazat.
BAHAN A.
4 ulas bawang merah
100 gm lengkuas
100 gm halia
10 gm ketumbar (digoreng tanpa minyak)
10 gm jintan halus (digoreng tanpa minyak)
4 batang serai
BAHAN B
1 ekor ayam pencen (ayam dipotong 8 bahagian dan rebus ayam terlebih dahulu selama 30 minit)
1 kg santan
100 gm kerisik
10 gm minyak masak
3 helai daun limau
1 helai daun kunyit
2 keping asam keping
1 sudu serbuk kari
Garam dan serbuk perasa
CARA-CARA MEMBUAT RENDANG AYAM.
1 ) Kisar bahan A dan tumis sehingga wangi. Masukkan ayam, daun limau purut, daun kunyit dan asam keping.
2) Kemudian masukkan santan, kerisik, serbuk perasa, serbuk kari dan juga garam mengikut citarasa anda. Akhir sekali kacau sehingga agak pekat dan masak.
SELAMAT MENCUBA RESEPI RENDANG AYAM.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment