Google Image
RESEPI RENDANG AYAM SEDAP.
Rendang merupakan makan tradisonal orang melayu sejak dahulu lagi. Tetapi sekarang bangsa asing juga menggemari rendang tak kira samada rendang ayam mahupun rendang daging.
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT RENDANG AYAM.
- 1 ekor ayam yang telah dipotong beberapa hbahagian terpulang kepada anda.
- 1 kg santan kelapa.
- Minyak masak.
- 3 helai daun limau purut.
- 1 helai daun kunyit.
- 2 keping asam keping.
- 1 sudu serbuk kari.
- 4 biji bawang besar
- 100gm halia.
- 100 gm lengkuas.
- 10 gm ketumbar.
- 10 gm jintan halus.
- 4 batang serai diketuk.
- Garam dan serbuk perasa.
CARA-CARA MEMBUAT RENDANG AYAM.
- Potong ayam mengikut citarasa anda sendiri dan rebus terlebih dahulu selama 30 minit.
- Ambil ketumbar dan jintan halus dan gorengnya tanpa minyak.
- Campurkan bawang merah, lengkuas, halia dan batang serai. Kisarkan semua bahan ini termasuk ketumbar dan jintan halus tadi.
- Tumiskan semuanya sehingga wangi.
- Kemudian masukkan ayam, daun limau purut, daun kunyit dan asam keping.
- Akhir sekali masukkan santan, kerisik, serbuk perasa, serbuk kari.
- Masukkan garam sambil merasai mengikut citarasa anda sendiri.
- Kacaukan semua tadi hingga benar-benar pekat dan masak sepenuhnya.
- Rendang ayam yang sedap anda telah pun siap untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment