Mee Goreng Mamak menjadi tarikan jika berkunjung ke mana-mana restoran mamak. Apa salahnya anda mencuba membuatnya dirumah sendiri.
BAHAN-BAHAN
- 2 keping tauhu goreng yang dihiris
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 100 gm daging lembu atau ayam
- 100 gm udang bersaiz sederhana
- 1 biji tomato
- 300 gm kubis
- 100 gm sawi
- 500 gm mee kuning
- 2 biji telur
- 3 sudu bawang goreng
- 2 tangkai daun bawang
- 4 biji limau kasturi
- 1 biji cili merah
- 1 biji cili hijau
- Minyak masak
BAHAN-BAHAN SOS
- 1 sudu kicap cair
- 1 sudu kicap hitam
- 1 sudu garam
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu gula
* Semua bahan di atas hendaklah digaul sehingga sebati semuanya.
BAHAN-BAHAN PES CILI
- 6 tangkai cili kering
- 5 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu belacan
* Semua bahan-bahan di atas hendaklah dikisar.
CARA-CARA MEMBUATNYA
- Panaskan 2 sudu minyak masak tadi dalam kuali hingga pecah minyak. Kemudian tuangkan ke dalam mangkuk. Ini adalah untuk membuat pes cili.
- Tumiskan bawang besar dan putih hingga berbau wangi di dalam minyak yang panas. Masukkan daging lembu atau ayam dan kacau selama 2 minit. Masuk pes cili dan tauhu dan tumisnya selama 2 minit.
- Masukkan sos, udang dan mee dan gorengkan selama beberapa minit.
- Kemudian ketepikan mee dan masukkan 2 sudu minyak masak dan masukkan telur kacau. Kacau semua bahan sehingga masak dan berbau sedap.
- Anda boleh juga menghias dengan bawang goreng dan daun bawang.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment