Resepi Ketam Goreng Kari.

BAHAN-BAHAN RESEPI KETAM GORENG KARI.

  • 200 gm @ 300 gm ketam
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 1 biji cili merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji cili benggala merah dihiris
  • 4 sudu minyak masak
  • 4 sudu serbuk kari
  • 4 sudu sos tiram
  • Garam mengikut sukatan anda


CARA-CARA MEMBUAT KETAM GORENG KARI.

  • Ambil ketam dan gorang dengan garam sehingga masak. Sukatan garam adalah mengikut citarasa and asendiri.
  • Ambil bawang besar, cili merah, cili benggala merah dan bawang putih dan tumiskan semuanya sehingga naik baunya dan berwarna kekuningan.
  • Masukkan pula minyak masak, serbuk kari, sos tiram dan garam. Rasa masin garam dalam masakan terpulang kepada anda.
  • Akhir sekali masukkan ketam ke dalam bahan-bahan tadi dan gaulkan sehingga sebati.
  • Hidangan ketam goreng kari telah siap untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment