- 200 gm @ 300 gm ketam
- 1 biji bawang besar dihiris
- 1 biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji cili benggala merah dihiris
- 4 sudu minyak masak
- 4 sudu serbuk kari
- 4 sudu sos tiram
- Garam mengikut sukatan anda
CARA-CARA MEMBUAT KETAM GORENG KARI.
- Ambil ketam dan gorang dengan garam sehingga masak. Sukatan garam adalah mengikut citarasa and asendiri.
- Ambil bawang besar, cili merah, cili benggala merah dan bawang putih dan tumiskan semuanya sehingga naik baunya dan berwarna kekuningan.
- Masukkan pula minyak masak, serbuk kari, sos tiram dan garam. Rasa masin garam dalam masakan terpulang kepada anda.
- Akhir sekali masukkan ketam ke dalam bahan-bahan tadi dan gaulkan sehingga sebati.
- Hidangan ketam goreng kari telah siap untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment