- 5 ekor udang
- 2 biji telur ambil putihnya sahaja
- 1 sudu serbuk lada putih
- 1/2 sudu serbuk cili
- 1/2 sudu serbuk kari
- 1/2 kiub ayam
- 2 dusu tepung jagung
- 2 sudu tepung kastad
- 2 ml air
- Garam mengikut citarasa anda
- Minyak masak
CARA-CARA MEMASAK SOTONG GORENG TEPUNG BERCILI.
- Potong sotong dan rebus.
- Campurkan semua bahan-bahan telur, serbuk cili, serbuk lada putih, kiub ayam dan serbuk kari sekaligus. Kacau senuabya sehingga rata.
- Ambil sotong yang telah direbus tadi dan celupkan ke dalam bahan-bahan yang telah digaul tadi.
- Campurkan semua bahan-bahan tepung jagung, tepung kastad, air dan garam. Kacau dengan lembut sehingga sebati.
- Ambil sotong tadi yang telah dicelup bahan yang pertama tadi, dan celupkan sekali lagi ke dalam bahan-bahan yang kedua.
- Goreng udang sehingga garing.
- Sedia untuk dihidang.
- Anda boleh menggunakan apa-apa sos kegemaran anda untuk dicicah bersama sotong tadi.
No comments:
Post a Comment