PAPRIK AYAM SEDAP ALA THAI. |
BAHAN-BAHAN PAPRIK AYAM.
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda. - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpufPaprik ayam juga merupakan salah satu masakan favourite saya. Tapi kalau nak makan di seafood restoran mesti kena cari kedai yang betul-betul sedap masakan paprik ayam nie. Ada juga yang membuat rasanya tidak seperti yang diharapkan.
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda. - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpufPaprik ayam juga merupakan salah satu masakan favourite saya. Tapi kalau nak makan di seafood restoran mesti kena cari kedai yang betul-betul sedap masakan paprik ayam nie. Ada juga yang membuat rasanya tidak seperti yang diharapkan.
Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua resepi paprik ayam yang sedap dan ala thai gitu.
Bahan-bahannya:
4 ketul ayam - dihiris kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
11 biji cili api - dipecah-pecahkan aje
2 helai daun limau purut - disiat-siat
bunga kobis - dihiris kecil
2 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji karot - dihiris serong
2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air
Cara-caranya:
Pertama kali panaskan sedikit minyak dalam kuali.
Setelah minyak betul-betul panas masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi.
Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
Masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa.
Kacau sehingga rata.
Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata.
Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
Tutup api dan hidangkan.
Paprik ayam sedap dan ala Thai anda telah pun siap untuk hidangan keluarga anda.
Selamat Mencuba
KREDIT---- Cikgu Ani
BAHAN-BAHAN PAPRIK AYAM.
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda.
Selamat Mencuba Resepi Paprik Ayam Yang Bakal Menggegarkan Makan Malam Anda.
Suami pasti tersenyum lebar sepanjang malam tanpa henti. Huahuahua...
Selamat Mencuba - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda.
Selamat Mencuba Resepi Paprik Ayam Yang Bakal Menggegarkan Makan Malam Anda.
Suami pasti tersenyum lebar sepanjang malam tanpa henti. Huahuahua...
Selamat Mencuba - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
BAHAN-BAHAN PAPRIK AYAM.
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda.
Selamat Mencuba Resepi Paprik Ayam Yang Bakal Menggegarkan Makan Malam Anda.
Suami pasti tersenyum lebar sepanjang malam tanpa henti. Huahuahua...
Selamat Mencuba - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda.
Selamat Mencuba Resepi Paprik Ayam Yang Bakal Menggegarkan Makan Malam Anda.
Suami pasti tersenyum lebar sepanjang malam tanpa henti. Huahuahua...
Selamat Mencuba - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
BAHAN-BAHAN PAPRIK AYAM.
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda. - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda. - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
BAHAN-BAHAN PAPRIK AYAM.
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda. - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
Setengah ekor ayam yang dipotong kecil-kecil. Jangan potong besar-besar macam nak buat gulai tue yer. Potong macam kat kedai-kedai restoran tue.
2 ulas bawang putih yang dipotong halus-halus bak dipupuk sang bayu.
1 biji bawang besar yang telah dibelah dua dan dihiris bulat dan kasar.
1 biji cili merah dihiris dan dipotong serong.
10 biji cili api dititik-titik - kalau nak pedas tambahlah lagi.
2 helai daun limau purut. siat-siatkan dulu.
2 biji putik jagung dipotong serong.
Bunga kobis
1/2 biji karot
2 biji kacang panjang
2 sudu makan cili kering telah dikisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
Garam
1 cawan air
CARA-CARA MEMASAK PAPRIK AYAM.
Tumis bawang putih di dalam kuali panas sehingga naik bau wanginya.
Tumiskan pula cili kasar sehingga pecah minyaknya.
Kemudia masukkan cili sos dan tomato sos tunggu sehingga minyak pecah juga.
Setelah itu anda masukkan ayam sehingga sebati dengan alat-alat penumis tadi. Kacau sehingga ayam tersebut masak.
Masukkan air sehingga air tersebut panas dan mendidih.
Kamudian masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Nak masin tambah la garam lagi.
Gaulkan semuanya sehingga betul-betul sebati.
Masukkan semua jenis-jenis sayuran tadi yang telah dipotong kecil-kecil. Kalau besar sangat nanti takut ada yang tercekik la pulak kan? Hehehe..
Kacau semula semua bahan tersebut sehingga anda benar-benar yakin dan konfiden sayur-sayur tadi telah pun empuk.
Ketika anda mengacaunya pastikan kalau terlampau pekat anda bolehlah tambah air untuk menambahkan kuahnya sedikit.
Kalau tak berkuah tak sedap la jugak kan?
Setelah benar-benar masak anda boleh menutup api dapur untuk mengelakkan pembaziran gas. Hehe...
Paprik ayam anda telah siap sedia untuk diserang oleh ahli keluarga anda. - See more at: http://resepi-oh-resepi.blogspot.com/2014/04/resepi-paprik-ayam.html#sthash.LFFLe8pQ.dpuf
No comments:
Post a Comment