Nasi Dagang juga merupakan antara jenis-jenis nasi yang popular di Malaysia selain nasi arab, nasi minyak dan sebagainya. Di bawah ini disertakan cara-cara membuat nasi dagang.
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras siam direndam selama 2 jam
- 500 gm beras pulut direndam selama 6 jam
- 500 gm pati santan kelapa
- 10 biji bawang merah
- 4 cm halia
- 2 sudu halwa
- Garam
CARA-CARA MEMBUAT NASI DAGANG.
- Campurkan beras pulut dan beras siam sekali dan gaulkan sehingga bercampur semuanya. Masukkan ke dalam loyang dan kukus sehingga 20 minit di atas air yang menggelegak.
- Sementara menunggu beras tadi masak anda campurkan pati santan, bawang merah, halia dan halwa dan kacaukannya.
- Masukkan garam mengikut citarasa anda.
- Setelah beras masak masukkannya ke dalam mangkuk yang besar dan campurkan santan ke dalamnya dan gaul sehingga semuanya sebati.
- Biarkan selama 10 minit hingga sebati dan masukkan semula ke dalam loyang dan kukus selama 10 minit.
- Kebiasaan nasi dagang ini akan di makan bersama-sama dengan ikan tongkol masak lemak pedas ataupun kari.
- Anda juga boleh makan nasi dagang ini bersama-sama dengan menu lain terpulang kepada selera anda.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment