Google Image
Laksa juga merupakan antara makanan popular di Malaysia. Seringkali kita mendengar laksa Johor, laksa Penang, laksa Sarawak dan macam-macam lagi. Kali ini resepi ingin berkongsi resepi laksa Johor.
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 bungkus spageti
- 1 kg ikan tenggiri
- 50 gm udang segar
- 10 gm bawang merah
- 6 biji bawang putih
- 3 batang serai
- 1 inci lengkuas
- 50 gm rempah kari ikan
- 4 sudu kerisik
- 1 liter santan
- 2 keping asam keping
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 mangkuk belacan
- Air
- Garam
- Gula
BAHAN-BAHAN UNTUK ULAM.
- 2 biji bawang besar
- 2 biji timun
- 2 ikat daun kesum
- 5 biji limau kasturi
- 1/2 kilo taugeh
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Rebus, tos dan gaul spageti dengan sedikit mentega.
- Rebus ikan tenggiri terlebih dahulu buang tulang dan kisarkannya
- Udang segar dicampur dengan udang kering dan dikisar terlebih dahulu.
- Bawang putih, bawang merah, serai dan lengkuas dikisar halus terlebih dahulu.
- Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi campur kerisik dan masukkan santan dan asam keping.
- Tambah sedikit air dan gaulkannya sehingga sebati.
- Masukkan ikan tenggiri dan gaul sehingga serata.
- Masukkan udang segar dan udang kering yang telah dikisar tadi ke dalamnya.
- Kemudian masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda sendiri.
- Tunggu sehingga betul-betul mendidih.
- Setelah siap anda juga menghidangkannya bersama-sama ulam dan sambal belacan.
- Perrgghhhh.... Memang menyelerakan laksa Johor nie.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment