Google Image
Bila sebut aje pasal kek pisang pasti ramai yang menggemarinya. Hari ini resepi ingin berkongsi cara-cara membuat kek pisang tapi dengan menggunakan cip walnut pula.
BAHAN-BAHANNYA.
- 500 gm pisang emas dilenyek-lenyek dan hancur
- 250 gm mentega
- 400 gm marjerin
- 700 gm gula
- 700 gm tepung gandum
- 600 gm telur
- 1 sudu serbuk penaik
- 1 sudu soda bicarbonate
- 150 gm cip coklat
- 100 gm walnut yang telah dicincang
- Perisa pisang
- Perisa vanilla
CARA-CARA MEMBUATNYA.
- Campurkan mentega, marjerin dan gula dan pukulnya sehingga kembang.
- Selepas itu masukkan pula perisa pisang dan vanilla.
- Pukul sekali lagi hingga semuanya sekata dan sebati.
- Masukkan serbuk penaik, soda bicarbonate, tepung dan telur sehingga semuanya sekata. Ingat masukkan bahan-bahan ini secara beransur-ansur yer.
- Akhir sekali masukkan pisang, walnut dan cip coklat.
- Masukkan ke dalam bekas pembakar dan bakar.
- Biarkannya sehingga betul-betul masak.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment