BAHAN_BAHAN
3 ulas bawang putih dicincang terlebih dahulu
1 cm halia dicincang
5 biji cili api dititik terlebih dahulu
3 batang serai yang telah dilenyek @ diketuk
1 biji tomato dipotong 4
2 biji asam boi
1 biji limau yang telah diperah
1/2 sudu ajinomoto
130 ml air
Garam dan gula mengikut sukatan anda
CARA-CARA MASAK
Setelah mendidih masukkan ikan kembung dan tutup periuk sehingga ikan itu benar-benar telah masak.
Masukkan limau nipis dan asam boi.
Masukkan garam dan gula mengikut kesedapan anda sendiri.
Selepas itu masukkan halia, cili api, serai bawang putih dan tomato.
Biarkan sehingga semuanya masak angkat dan biarkan sejuk.
Hidangan ikan kembung masak stim anda telah pun siap dan sedia untuk dihidangkan bersama keluarga tercinta.
No comments:
Post a Comment