RESEPI SIAKAP MASAK STIM.

RESEPI SIAKAP MASAK STIM.

Ikan siakap sememangnya menjadi kegemaran bagi sesiapa sahaja yang berkunjung ke restoran makanan laut. Salah satu yang popular adalah ikan siakap tiga rasa, siakap masam manis dan macam-macam lagi. 

Kali ini resepi akan membawa anda ke satu resepi lain iaitu resepi siakap masak stim. Ramai sebenarnya pernah merasai siakap masak stim ini. Anda boleh mencuba merasai sendiri siakap masak stim ini di rumah sahaja. 


BAHAN-BAHANNYA.
1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana
2 batang serai dititik
3 ulas bawang putih di cincang
2 cm halia di cincang
4 biji cili api diketuk
2 batang serai dititik
1 biji tomato
2 biji asam boi
1 biji limau nipis
Garam
Gula
1/2 sudu ajinomoto

CARA-CARA MEMASAKNYA.
Masukkan ikan ke dalam bekas yang berisi air mendidih.
Tutp periuk dan biarkan ikan siakap tersebut masak.
Kemudian masukkan asam boi, limau nipis.
Masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda.
Akhir sekali masukkan bawang putih, cili api, halia, tomato dan juga serai.
Setelah masak anda boleh sejukkan dahulu sebelum dihidangkan bersama keluarga.

Selamat Mencuba Resepi Siakap Masak Stim.









3 comments:

  1. Thanks admin for the share. I dh try dh recepi u. Menjadi and sedap. I suke. hehe. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

    >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

    ReplyDelete
  2. Terasa nk Cuba lh pulak resepi ni...

    ReplyDelete