Google Image
Masakan ikan patin masak tempoyak memang amat digemari oleh ramai orang. Tidak hairanlah apabila ikan patin ini dimasak gulai tempoyak menyebabkan harganya melambung tinggi lebih-lebih lagi di sebelah pantai timur. Salah satu tempat yang popular masakan ikan patin ini ialah di Temerloh.
BAHAN-BAHANNYA:
- 1 ekor ikan patin
- 2 sudu atau lebih tempoyak
- 3 biji cili merah yang ditumbuk halus
- 6 biji cili padi ditumbuk halus
- 1 batang serai ditik
- 4 cm kunyit hidup ditumbuk halus
- 1 biji tomato
- 1 biji timun dibelah memanjang
- 1 biji cili merah
- 1 biji cili hijau
- 1 helai daun kunyit disiat-siat
- garam
- 500 ml air
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Campurkan semua bahan-bahan tempoyak, cili merah, cili padi dan kunyit yang sudah menjadi halus, serai dan ke dalam periuk yang telah diisi air.
- Masakkan di atas api yang sederhana besar.
- Kemudian masukkan ikan patin, timun, tomato, cili hijau, daun kunyit dan cili merah ke dalam periuk tersebut.
- Tunggu sehingga masak dan akhir sekali masukkan garam mengikut citarasa anda.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment