LALA MASAM MANIS.

Lala memang la sedap apatah lagi di goreng atau di masak. Resepi oh resepi juga menggemari masakan lala nie. Apa kat akita mencuba pula resepi lala masam manis. Mesti terangkat la kalau makan lala masam manis nie.

Ramai penggemar lala terutama apabila berkunjung ke restoran seafood. Masakan paling popular bagi lala ini salah satu darinya ialah lala masak masam manis.

Dibawah ini adalah cara-cara membuat lala masak masam manis.

BAHAN-BAHANNYA:

200gm lala
4 sudu sos tiram
4 sudu sos cili
4 ulas bawang putih yang dikisar
1 biji limau nipis (ambil jusnya sahaja)
1 sudu sos plum
50gm nenas
50gm timun
1 biji bawang besar yang dihiris
1 biji cili benggala merah yang dihiris halus
Garam

CARA-CARA MEMASAKNYA:

Ambil bawang putih dan cili boh dan tumiskannya hingga menjadi garing.
Masukkan timun, nenas, bawang besar dan cili benggala merah dan biarkan seketika.
Selepas itu masukkan lala, sos cili, sos tiram, sos plum dan jus limau nipis.
Masukkan garam mengikut citarasa anda.
Lala akan terbuka apabila masak.
Setelah masak dan boleh lah dihidangkan bersama keluarga anda.
)

No comments:

Post a Comment